Τα Windows 11 θα είναι δωρεάν αναβάθμιση, αλλά οι απαιτήσεις συστήματος είναι αυξημένες

Για να εκτελέσετε τα Windows 11, ο υπολογιστής σας θα χρειαστεί ένα τσιπ ασφαλείας που ονομάζεται TPM 2.0 — και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας το έχει ενεργοποιημένο. Η εγκατάσταση απαιτεί επίσης σύνδεση στο internet.

Αν έχετε ήδη έναν υπολογιστή με Windows 10, τότε τα Windows 11 δεν θα σας κοστίσουν δεκάρα.

Την Πέμπτη, η Microsoft παρουσίασε επίσημα το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα, και είπε ότι θα φτάσει ως μια δωρεάν αναβάθμιση αυτή την εορταστική περίοδο για υπολογιστές με Windows 10 — εφ 'όσον το υλισμικό πληροί τις απαιτήσεις του συστήματος.

Το νέο λειτουργικό σύστημα απαιτεί στην πραγματικότητα περισσότερη υπολογιστική ισχύ από τις βασικές απαιτήσεις συστήματος για τα Windows 10. Αλλά ίσως το μεγάλο εμπόδιο είναι η ανάγκη για ένα τσιπ ασφαλείας που ονομάζεται Trusted Platform Module 2.0 (TPM), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει τα στοιχεία σύνδεσής σας.

Δεν μπορεί κάθε υπολογιστής να έχει το τσιπ. Και αν το μηχάνημά σας μπορεί, πιθανότατα θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσετε.

Για να διαπιστώσετε αν ο υπολογιστής σας πληροί τις απαιτήσεις συστήματος των Windows 11, μπορείτε να κάνετε λήψη της εφαρμογής Έλεγχος εύρυθμης λειτουργίας PC της Microsoft. Τρέξαμε την εφαρμογή σε έναν νέο υπολογιστή με AMD και αρχικά ανακαλύψαμε ότι ο υπολογιστής μας δεν ήταν κατάλληλος για αναβάθμιση στα Windows 11. 

Ο υπολογιστής μας ήταν ικανός να υποστηρίξει τα Windows 11, αφού πήγαμε στις ρυθμίσεις BIOS και ενεργοποιήσαμε το τσιπ TPM — μια διαδικασία που μπορεί να είναι υπερβολικά τεχνική για τον μέσο καταναλωτή. (Στην περίπτωσή μας, η ενεργοποίηση της TPM περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της ρύθμισης «ftpm» στη μητρική πλακέτα Asus B550.) Ακόμα, δοκιμάσαμε την εφαρμογή PC Health Check σε άλλο υπολογιστή, αυτή τη φορά σε φορητό υπολογιστή Dell XPS 13 που αγοράστηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Ο υπολογιστής είχε ενεργοποιημένο τόσο το TPM 2.0 όσο και το Secure Boot,, μια άλλη απαίτηση για τα Windows 11. Αλλά ακόμα κι έτσι, η εφαρμογή της Microsoft μας είπε ότι ο υπολογιστής δε θα είναι σε θέση να τρέξει το λειτουργικό σύστημα, χωρίς να διευκρινίσει γιατί. Η εταιρεία δεν έχει εξηγήσει το σκεπτικό για την απαίτηση του TPM. Αλλά σε μια δημοσίευση ιστολογίου, η Microsoft είπε: «Από την κυκλοφορία των Windows 10 πριν από έξι χρόνια, πολλές καινοτομίες υλισμικού έχουν συμβεί στο χώρο του υπολογιστή. 

Για να προχωρήσουν τα Windows και να επωφεληθούν καλύτερα από τις τελευταίες καινοτομίες, πρέπει να ενημερώσουμε τις βασικές απαιτήσεις συστήματος για τους σύγχρονους υπολογιστές.» Η άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι ο τρόπος με τον οποίο τα Windows 11 Home Edition απαιτούν σύνδεση στο Internet και έναν λογαριασμό Microsoft για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση κατά την πρώτη χρήση. Τα Windows 11 εξακολουθούν να απαιτούν από τον υπολογιστή να διαθέτει επεξεργαστή 1GHz ή υψηλότερο. Αλλά οι προδιαγραφές αναφέρουν τώρα την ανάγκη για τουλάχιστον ένα τσιπ 64-bit διπλού πυρήνα ή ένα system-on-a chip SOC. Τα Windows 10, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν επεξεργαστή 32-bit, αν και η Microsoft άρχισε να το αφαιρεί σταδιακά πέρυσι. Windows 11 minimum system requirements.Windows 11 minimum system requirements. (Credit: Microsoft) Η άλλη αλλαγή αφορά τη μνήμη. Τα Windows 11 απαιτούν τουλάχιστον 4 GB μνήμης RAM και 64 GB χώρου αποθήκευσης PC — αύξηση από το 1 GB μνήμης RAM και 32 GB χώρου αποθήκευσης που απαιτείται για τα Windows 10. 

 Οι απαιτήσεις γραφικών και οθόνης ανεβαίνουν επίσης. Για να εκτελέσετε τα Windows 11, ο υπολογιστής χρειάζεται μια κάρτα γραφικών ή CPU συμβατή με το DirectX 12, που κυκλοφόρησε το 2015. Το μηχάνημα πρέπει επίσης να συνδεθεί για να εμφανιστεί με ανάλυση τουλάχιστον 720p. Αντίθετα, τα Windows 10 απαιτούσαν μια GPU συμβατή με τουλάχιστον DirectX 9 και μια οθόνη με 800 by 600 pixel screen. Η δωρεάν έκδοση των Windows 11 θα συνεχιστεί από την εορταστική περίοδο του 2021 έως το 2022. Έτσι, οι καταναλωτές δε θα χρειαστεί να το εγκαταστήσουν αμέσως. Για να μάθετε αν ο υπολογιστής σας διαθέτει τσιπ TPM, μεταβείτε στη γραμμή αναζήτησης στα Windows 10 και πληκτρολογήστε «TPM». Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Επεξεργαστής ασφαλείας», ο οποίος θα σας ενημερώσει εάν είναι εγκατεστημένο το TPM και ποια έκδοση είναι διαθέσιμη.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφόρησαν εργαλεία για χειροκίνητη εγκατάσταση των Windows 11

Πως κατεβάζουμε το Windows 11 ISO χωρίς να μπλέκεις με το πρόγραμμα Windows Insider